Lise öğrencilerine, akıntıya dikkat eğitimi

Giresun Üniversitesi’nden lise öğrencilerine yönelik “Akıntıya Değil Yaşama Tutunmak” başlıklı bir etkinlik gerçekleştirildi.

Lise öğrencilerine, akıntıya dikkat eğitimi
REKLAM ALANI
Yayınlama: 07.06.2024
14
A+
A-

Karadeniz sahilleri ile gölet, sulama kanalları ve derelerde meydana gelen boğul vakalarına karşı Giresun Üniversitesi’nde önemli bir etkinlik gerçekleştirildi.

Giresun Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personellerinin katılımıyla yapılan etkinlikte konuşan Üniversite Sivil Savunma Birimi Sorumlusu Ertuğrul Yalçın, her yaz mevsiminde özellikle çocuk ve gençlerin serinlemek için girdikleri deniz, gölet ve su kanallarındaki boğulma haberlerinin herkesi derinden üzdüğünü kaydetti.

Yalçın, “Denizlerimizin yapısı, tanımadığımız kıyılar, yüzme kurallarını bilmemek, hem biz yetişkinler, hem çocuklar hem de gençlerimiz için ölümcül sonuçlar doğurabiliyor” dedi.

Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Serkan Abdüsselam, Karadeniz bölgesindeki 12 ilde yapılan ve 2012-2022 yılları arasını kapsayan boğulma olayları ve arama kurtarma çalışmalarına değinerek, vakaların yaşandığı yerler, olayların türü, kurtulanlar veya kurtarılanlar, yaşamını yitiren ve kayıp olan kişi bilgileri ile bu kişilere ait yaş, cinsiyet ve olayların en sık gerçekleştiği günlere ilişkin bilgiler aktardı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Teğmen Umut Güneç de yaptığı sunumda, denizlerden sağlıklı bir şekilde yararlanmanın en başta deniz kirliliğini engellemenin, denizlerdeki canlıları ve yaşam alanlarını korumanın yaşamsal önemlerine vurgular yaptı.

Karadeniz’in doğal yapısından kaynaklı çeken akıntıların nedenleri, türleri, oluşum şekilleri, oluşumu etkileyen faktörler, yol açtığı tehlikeler ve bu tür akıntıları anlamanın ve korunmanın yollarına ilişkin temel bilgiler aktardı.

Giresun Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Eğitim Uzmanı Göksel Elifoğlu da sunumunda; Giresun ili sınırlarında denizde ve iç sularda meydana gelen boğulma vakaları, arama-kurtarma çalışmaları, yıllar içinde gerçekleşen olayların sayısal verileri ve vakaların yol açtığı psikolojik travmalara vurgu yaptı.

Son bölünmede de Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Öğr. Gör. Şeyma Dilmen “Suda Boğulma ve İlkyardım” konulu sunumunda, “Boğulma tehlikesini gördüğünüzde tek başınıza iseniz bağırarak çevreden ve/veya 112 Acil Yardım numarasını arayarak veya aratarak yardım isteyin. Yardım ettiğiniz kişiyi asla yalnız bırakmayın. Boğulan kişiyi ilk olarak, can simidi, can yeleği, kurtarma ipi gibi araçlarla yardım etmeye çalışın” dedi.

REKLAM ALANI