Özel eğitimde aile desteğinin önemine vurgu yapıldı

Giresun Üniversitesi’nde otizm temalı aile paneli yoğun katılımla gerçekleşti

Özel eğitimde aile desteğinin önemine vurgu yapıldı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 03.11.2024
9
A+
A-

Giresun Üniversitesi Engelsiz Üniversite Birimi, Özel Eğitim Bölümü ve Engelsiz Yaşam Topluluğu’nun başlattığı “Aile Paneli Serisi” etkinliklerinin ilki, otizm temasıyla yoğun bir katılımla gerçekleşti. Panelde, Engelsiz Üniversite Birimi Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Halil İbrahim Çakır moderatör olarak görev aldı ve Erdoğan Karabal, Fatma Biber, Kadem Vayni, Sevinç Harmanşa gibi deneyimli isimler konuşmacı olarak yer aldı.

“ÇOCUKLARIMIZ İÇİN EN İYİ EĞİTİMİ TALEP EDİYORUZ”

Panelde konuşan Fatma Biber, çocuğuna 2-2,5 yaşlarında otizm tanısı konulduğunu belirtirken, çocukların davranışlarına odaklanmanın önemine dikkat çekti. Toplumdan dışlanma sorunuyla başa çıktığını ve çocuğu için en iyi eğitimi talep ettiğini dile getirdi. Biber, özel eğitim sürecinde öğretmen seçiminde karşılaştığı olumsuzluklara değinerek, yetkilileri ailelerle daha fazla işbirliği yapmaya çağırdı.

“OTİZMLE YAŞAM TEK KANATLA UÇMAYA BENZİYOR”

Sevinç Harmanşa ise konuşmasında öfke nöbetleri geçiren ve konuşmayan bir çocuğa sahip olmanın zorluklarını “Otizmle yaşamak, tek kanatla uçmaya benziyor” şeklinde ifade etti. Çocuğunun sadece kendi başına yaşamını sürdürebilmesini hayal ettiğini belirten Harmanşa, otizmli çocuk annelerinin, normal gelişim gösteren çocukların annelerinden farklı beklentiler içinde olduğunu aktardı.

“ÖZEL EĞİTİMDE İMKANLAR KISITLI”

Erdoğan Karabal, otizmli bireyler için Türkiye’de özel eğitim olanaklarının oldukça yetersiz olduğunu vurguladı. Gelişmiş ülkelerde uygulanan otizm politikalarına atıfta bulunan Karabal, masraftan kaçınmadığını ancak beklentilerinin karşılanmadığını söyledi. Karabal, otizmli bireylerin geleceği ile ilgili endişelerini dile getirerek, her engelli grup için özel bakım merkezlerinin açılması gerektiğini belirtti.

“ENGELSİZ YAŞAM MERKEZLERİ KURULMALI”

Kadem Vayni, otizmli çocukların lise döneminden sonra eğitim imkanlarının kesilmesinin yanlış olduğunu ifade ederek, “Destek olarak sıfırız” dedi. Vayni, özel eğitim merkezlerinin gelişmesi ve otizmli bireyler için Engelsiz Yaşam Merkezleri kurulmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, çocuğu için imkansız denilen pek çok başarıyı elde ettiğini belirtti.

 

REKLAM ALANI