Trafik, yaya üstünlüğü ve bunu sağlaması gerekenler

Yayınlama: 19.01.2024
44
A+
A-

Çok uzun zamandır gündemimde olan ve yazma zorunluluğu hissettiğim bir konu idi.

Sadece Giresun’un değil tüm Türkiye’nin genel bir sorunu olduğunu baştan hatırlatalım.

Vakıa, geçtiğimiz aylarda sosyal medyaya ve dolayısıyla tüm iletişim kanallarına düşen bir görüntü vardı.

Gazi Caddesi ile Topal Sokak’ın kesiştiği Şeyh Camisi kavşağında vatandaşın yaya üstünlüğü olan bölgede aracın kendisine çarpmamasına rağmen çarpmış gibi davranarak kendisini artistik hareketlerle yere bırakmasını yadırgamış ve hatta gülümsemiştik.

Neden böyle yaptı diye düşünenlerde olmuştu.

Belki tiyatral bir senaryo ile içindekini dışa vurmuştu vatandaş kim bilir!

Ama ister istemez bir gerçeği bizlere yansıtmakla üzerine düşen görevi yerine getirdiği muhakkaktır.

Konu gayet açık ve net!

Bir kavşak var, insan ve araç trafiği yoğun.

Bu trafikte üstünlük kime aittir.

Elbette yayalara!

Eğitimli ve kültürlü, yaşam kurallarını bilen ve hatta sürücü ehliyeti sahibi herkesin bilmesi gereken uluslararası normlara sahip bir yasadır bu.

Yayaların trafikte üstünlüğe sahip olması, genellikle trafik güvenliğini sağlamak ve kazaları önlemek amacıyla belirlenmiş bir kurallar dizininden kaynaklanır.

Nedir bunlar denilecek olursa hatırlamakta fayda var!

Yayalar, araçlara göre daha az korunaklıdır. Araç kazalarında yaralanma veya ölüm riski daha yüksektir. Bu nedenle, yayalara öncelik tanınması, onların güvenliğini sağlamak amacını taşır.

Motorlu araçlar genellikle daha hızlı hareket eder ve daha büyük ağırlıklara sahiptir. Bu durumda, yayalarla çarpışmalar genellikle ciddi sonuçlar doğurabilir. Yaya öncelikleri, bu potansiyel tehlikeleri azaltmaya yönelik bir önlem olarak belirlenmiştir.

Trafik kurallarının belirlenmesinde, yayaların güvenli bir şekilde yol kullanmalarını sağlamak ve trafik akışını düzenlemek amacıyla öncelikler tanınmıştır. Bu kurallar, sürücülerin ve yayaların birbirleriyle etkileşimini düzenleyerek güvenli bir trafik ortamı oluşturmayı hedefler.

Trafikteki düzenin sağlanması toplumun genel güvenliği için önemlidir. Yaya öncelikleri, bu düzenin korunmasına katkıda bulunur ve trafik kazalarının önlenmesine yardımcı olur.

Yaya öncelikleri, genellikle trafik kuralları ve düzenlemeleriyle belirlenir. Bu kurallara uymak, trafikteki herkesin güvenliğini artırır.

Türkiye’den ve yeşil cennet memleketim Giresun’dan binlerce kilometre uzakta olsam bile özellikle şehrin en hareketli noktası olan Gazi Caddesi ile Topal Sokak’ın kesiştiği Şeyh Camisi kavşağını 3-5 dakika da olsa canlı izlemekten kendimi alamam.
Sanırım bu yazıyı yazmamda etken olan ise o bölgede bulunan koca harflerle yazılı “Önce yaya” uyarısı ve hız kesme bariyeri olmasına rağmen sürücülerin buna kulak asmaması olsa gerek.

Sanırım bir başka etken ise hem Emniyet Müdürlüğü hem de Giresun Belediyesi trafik ekiplerinin hiç mi hiç o bölgede olmamasından kaynaklanmaktadır.

Sormadan da edemeyeceğim.
Sahi genel hatları itibariyle trafik düzenini sağlamak, yönlendirmek ve kontrol etmekten sorumlu trafik görevlileri ne iş yapmaktadır? Trafik güvenliğini sağlamak, düzeni korumak ve potansiyel tehlikeleri önlemek görevleri arasında bulunmamakta mıdır?