Türkiye ve Gürcistan’ dan fındık istişaresi!

Gürcistan ile Türkiye arasında fındık tarımında ekosistemlerini güçlendirmek, uzun vadeli ortak Ar-Ge stratejileri ile yatırım planları sunarak mükemmel ve sürdürülebilir inovasyon sağlamak adına ‘CORYLUS Projesi’ hazırlandı. Projenin ilk toplantısı Gürcistan’ın Batum şehrinde Türk ve Gürcü paydaşların katılımıyla yapıldı.

Türkiye ve Gürcistan’ dan fındık istişaresi!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 28.02.2024
55
A+
A-

Fındık ve fındık ürünleri konusunda uzmanlaşmış 35 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya Türkiye’den Giresun Valiliği ve Giresun Üniversitesi başta olmak üzere Ankara Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü, Doğa Koruma Derneği, Organik Tarım Okulu ve AGROBİGEN firması temsilcileri katıldı.

PROJENİN YAZILIMI GRÜ’ DEN

Projenin yazımını üstlenen Giresun Üniversitesini temsilen ise Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü Koordinatör Yardımcıları Doç. Dr. Selin Kalkan ile Doç. Dr. Ali Turan’ın yanı sıra Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Soner Engin, Doç. Dr. Levent Şen, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Remzi Otağ, Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arzu Aydın Uncumusaoğlu ve Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ayla Hendekçi katıldı.

Proje ortağı Gürcistan’ı temsilen ise Batumi Shota Rustaveli State Universitesi, Akaki Tsereli State Universitesi, Iakob Gogebashvili Telavi State Universitesi, Institute of Tea, Subtropical Crops and Tea Industry of Agrarian University, Association for Agriculture Development /AFAD/Agricultural Extension Center, Agrocservise Center of The Minisrty of Agriculture of Ajara, Institute of Phytopathology and Biodiversity, Georgian Hazelnut Grovers Association kurumlarında çalışan bilim insanları ve sektör temsilcileri katıldı.

CORYLUS PROJESİ NEDİR?

HORIZONWIDERA 2023ACCESS0701: Excellence Hubs Programı kapsamında yazım süreci devam eden “CORYLUS (Corylus Organic Recycling System Project) ” isimli proje Türkiye ve Gürcistan’ın mevcut fındık tarım ekosistemlerini güçlendirerek, uzun vadeli ortak Ar-Ge stratejileri ve yatırım planları sunarak mükemmel ve sürdürülebilir inovasyon ekosistemlerine yol açmayı planlıyor. CORYLUS’daki iş birliği ve bilgi alışverişi faaliyetleri, hedeflenen bölgedeki yüksek düzeyde yetenekleri bir araya getirecek ve araştırmacıların fındık tarımını tüm yönleriyle ele alabilmeleri için insan kaynakları (fikir) dolaşımını ve sektörler arası hareketliliği teşvik ederek gelecekteki Avrupa Birliği projelerine katılabilecek güçlü konsorsiyumların havuzunu artırmayı amaçlıyor.

REKLAM ALANI