Girişimcilik ruhunu ve kültürünü geliştirmek, girişimcilik fikrini yaygınlaştırmak, girişimciliğin temel öğeleri olan yönetim, üretim pazarlama ve finansal planlar hakkında bilgi vermek ve girişimcilik için gerekli donanımları kazandırmak amacıyla desteklenen projenin açılışında konuşan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Kemal Akpınar, projenin bölge girişimcilik ekosistemine önemli katkı sağlayacağını söyledi.
“Ajans olarak stratejik önceliklerimizden bir tanesi rekabet ve yenilik odaklı ekonomiyi bölgemizde tesis edebilmek.” diyen Akpınar, konuşmasına şöyle devam etti:
“Özelikle rekabet ve yenilik, ar-ge ve girişimcilik konusunda ülke ortalamasının gerisinde olduğumuzu görüyoruz. Bu noktadan hareketle bölgemizde bir takım teknolojik ve ticari girişimleri hızlandırmak önceliklerimizden bir tanesi. Dinamik ve orta vadeli planlama kapsamında sonuç odaklı programlar yürütüyoruz. Geçen 6 yıl içerisinde girişimcilik uyguladığımız sonuç odaklı programlardan biriydi. Önümüzdeki dönemde girişimcilik yine bu programlarda önemli bir gündem maddemiz olacak. Teknolojik girişimciliği bölgemizde geliştirmek istiyoruz. Bunun yanı sıra özellikle bölgemizdeki girişimcilik ekosistemini geliştirmek için çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz.”
Bölgede sosyal, beşeri ve entelektüel sermayenin gelişiminde yetenek çekme ve yetenek tutmanın önemine vurgu yapan Akpınar, “Nitelikli göçün dışarıya doğru yöneldiğini görmekteyiz. Bu göçü tersine çevirecek, burayı cazibe merkezi haline getirebilecek yetenekleri burada tutabilecek altyapı ve ekosistemin gelişmesi için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. Akpınar, girişimcilik projelerine destek olmaya devam ederek, Karadeniz Bölgesi’nde çok güçlü olan girişimcilik ruhunu tetiklemek istediklerini sözlerine ekledi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ise, Anadolu Girişimciliğini Geliştirme Projesi’nin önemine dikkat çekerek, “Teknokentler çok güzel kurgulanmış üniversite-sanayi işbirliği örneğidir. Bu iki kesim bir araya gelerek katma değeri yüksek ürünler geliştirecekler.” dedi.
Rektör Çuvalcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Asıl mesele ise öğrenci ve akademisyenleri bu ekosisteme katıp nasıl daha iyi girişimci nasıl daha iyi fikir üreten kişiler olarak yetiştiririz. Bunu çözersek girişimcilerin marka değerlerini oluşturmalarına, yaratılan fikir, ürün veya hizmet özelinde piyasada itibar kazanarak uzun vadede büyüme ve kurumsallaşma noktasında yenilikçi adımlar atmalarına destek oluruz.”
Teknokent Genel Müdürü Gürbüz Odabaşı’nın teknokent ve proje hakkında katılımcılara bilgi vermesinin ardından toplantı sona erdi. Anadolu Girişimciliğini Geliştirme Projesi ile Gümüşhane Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Avrasya Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisindeki uzmanlara girişimcilik eğitimi verilecek. Proje kapsamında eğitim alan uzmanların girişimcilere sunacağı yol haritaları sayesinde yeni girişimcilerin oluşmasının yanı sıra mevcut girişimcilerin büyümesine ve girişimcilerin katma değer yaratacak ürün üretmelerine katkı sağlamak hedefleniyor.