Giresun’da kemençeli, horonlu çay hasadı

Giresun’da 3. Geleneksel birinci sürgün çay hasadı şenliği gerçekleştirildi.

Giresun’da kemençeli, horonlu çay hasadı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 12.06.2023
204
A+
A-

Eynesil ilçesi Ören Beldesinde gerçekleştirilen şölende, kemençe eşliğinde bahçeye giren Giresunlu çay üreticiler, ilk sürgün çayları hasat etmeye başladı. Fındığın başkenti Giresun’da hasat edilen yaş çaylar hasat sonrası, kuru çaya dönüştürülmek üzere fabrikaların yolunu tuttu.

20 BİN DEKAR ALANDA YAKLAŞIK 40 BİN TON YAŞ ÇAY ÜRETİLİYOR

Dünyaca ünlü yağlı fındığa sahip olan Giresun’da yıllık Türkiye yaş çay rekoltesinin yüzde 3’ü üretilmekte. Giresun’da Eynesil, Tirebolu, Güce ve Keşap ilçelerinde yaş çay üretimi gerçekleşmekte. Yılda 3 kez hasat edilen yaş çay üretiminden üreticiler fındığa karşılık dekar alanda daha fazla kar elde ediyor. Giresun’da 20 bin dekar alanda yıllık yaklaşık 40 bin ton yaş çay üretiliyor.

“YILLIK 15 BİN TON YAŞ ÇAY İŞLİYORUZ”

Çay hasat şenliğine ev sahipliği yapan Amber Çay Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kara, 110 kişiyi istihdam ettikleri tesiste yıllık 15 ton yaş çay işlediklerini anlatarak, Eynesil ve Tirebolu bölgesindeki üreticilere yılda 150 milyon civarında ödeme yaptıklarını söyledi. Çay tarımındaki istihdamın bölgedeki insanların göç etmemesi için önemli olduğunun altını çizen Kara, “Keşap Yolağzı’ndan Eynesil’e kadar olan bölgede yıllık 40 bin ton üretim olur ve bunun 15 bin tonunu biz Amber Çay, 10 bin tonunu ÇAYKUR, geri kalanını da 7-8 özel çay fabrikası işler. Burada yetişen çayın farklı bir damak tadı var. Bitkiler Rize’dekilerden 40 yıl daha gençtir, güneş görme oranımız daha fazladır” diye konuştu.

Çay hasat şenliğine katılan Vali Yardımcısı Davut Sinanoğlu, hasat döneminin bereketli geçmesini diledi. Bölgede yetişen çayın aromasının farklı olduğuna dikkati çeken Sinanoğlu, “Burada yetişen çayın kalitesi ortada, gerçekten farklı aromasıyla özel bir yeri var. Çay tarımının da Giresun’da önemli bir istihdam kaynağı olduğunu biliyoruz. Yaklaşık bin civarında istihdam sağlıyor” dedi.

“ÇAY BİZİM HER ŞEYİMİZDİR”

Eynesil Belediye Başkanı Ahmet Latif Karadeniz ise çayın bölge için sadece bitkisel ürün olmadığını vurgulayarak, “Çay bizim için her şey, okumamızdan evlenmemize varana kadar, hayatta bugünlere gelmemizde en büyük etkenlerden biri çaydır aslında. Sadece sofrada olan bir ürün değil, bizim her şeyimizdir.” diye konuştu.

Giresun’da en yoğun çay üretiminin Eynesil’de yapıldığını dile getiren Karadeniz, ilçe ekonomisine en büyük katkıyı çayın sağladığını belirtti.

REKLAM ALANI