‘Kadın Kurultayı’ sonuç bildirgesi açıklandı

Türk Sağlık-Sen tarafından “Cumhuriyetle Başaran Kadınlar” temalı gerçekleştirilen 3. Kadın Kurultayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı.

‘Kadın Kurultayı’ sonuç bildirgesi açıklandı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 15.12.2023
46
A+
A-

Türk Sağlık-Sen Giresun Şube Başkanı İbrahim Ekiz, Kadın sağlık çalışanlarının, sağlık sektöründe çok çeşitli roller üstlenmekte olduğunu kaydetti. Kadın Kurultayı’nın sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaşan Ekiz, “Bütün kamu çalışanlarının ortak talebi olduğu kadın sağlık çalışanları da yoksulluk sınırının üstünde bir ücret talep etmektedir. Bu konuda acil bir düzenleme yapılmalıdır” dedi.

Ekiz sonuç bildirgesini şöyle sıraladı;

“Performans sistemi ya da ücret rejimi olarak adlandırılan sistemin ivedilikle aksayan yönleri giderilmeli sağlık çalışanlarının ay sonunda ne kadar ücret alacağı konusunda bir netlik sağlanmalıdır. Sağlık sisteminde tarafsız yönetici yetiştirme sistemi hayata geçmeli bu kapsamda yönetici akademisi kurulmalıdır. Sağlık çalışanlarının iş yükü hafifletilmeli ve çalışma hayatları aile ve sosyal hayatları dikkate alınarak planlanmalıdır. Kadın sağlık çalışanlarının annelik, evlatlık, eş gibi özel durumları ve Türk kültüründe ve töresinde kendilerine yüklenen toplumsal ve milli sorumluluklar özelinde planlama yapılarak özel durumlarına göre iş planlaması yapılmalı, ihtiyaçlar bu kapsamda giderilmelidir. Türk sağlık sisteminde kadın çalışanların sayısı oldukça ciddi bir oran tutmaktadır. Kadın sağlık çalışanlarının anne oldukları göz önünde bulundurularak hastanelerin ve diğer çalışma alanlarının kreş, bakımevi, gibi imkânları ivedilikle aktif hale getirilmeli eksiklikler giderilmeli ve 24 saat esasına göre çalışan kadın sağlık çalışanlarının ailesi için aynı periyodda çalışan kreşler kurulmalıdır. Kadın sağlık çalışanlarının ailelerine olan sorumlulukları göz önünde bulundurularak mücbir sebeple tayin hakkı verilmelidir. Sağlık çalışanlarının iş tanımı kesin hatlarla belirlenmelidir. Kadın sağlık çalışanlarına, unvanlarına, mesleklerine göre bir tanımlama yapılarak mesleklerinin gereği dışında görev yüklenmememledir. Kadın sağlık çalışanlarının çocuklarının okulları tatil olduğunda bakım evi, sosyal bakım merkezleri planlanmalıdır. Kadın sağlık çalışanlarının 1. Derece yakınlarının ağır rahatsızlıkları için refakat izni verilmelidir. Kadın sağlık çalışanlarına ek İş ve zor görevle tehdit edilerek görev tanımında olmayan işlerin yaptırılması yaslarla engellenmelidir. Kadın sağlık çalışanlarının icap ücreti ile ilgili kalıcı kesinleştirici çalışmalar yapılmalıdır. Yönetimsel adalet sağlanmalıdır. Sendikal ayrımcılığın önlenmesi için bunu yapanlara karşı ağır cezalar getirilmelidir. Sendikaların Kadın komisyonlarında görev alanlara sendikal çalışmalarını gerçekleştirmek üzere haftada 1 gün sendika izni verilmelidir.

Kadın sağlık çalışanlarında iş yükünün artması ve olumsuz şartlar nedeniyle Merhamet yorgunluğu oluşmaktadır. Kadın sağlık çalışanlarının sürekli ve düzenli olarak psikolojik destek alması sağlanmalıdır. Mobingg uygulayanlara cezaları ivedi verilmeli, yasal prosedür kısaltılmalıdır. Eksik donanım yüzünden sağlık çalışanları cezalandırılmamalıdır. Kadın sağlık çalışanlarına ve yakınlarına özel durumlarda, hastalık halinde sağlık kurumlarında tedavi önceliği sağlanmalıdır. Şiddete ağır yaptırımlar uygulanmalı, sağlık kurum ve kuruluşları sıfır toleranslı alan ilan edilmelidir. Sağlık çalışanlarından acil sağlık personeli, hemşireler ve hasta bakım personelleri sağlıkta şiddetin en çok mağdurudur. Bu durumla ilgili gerekli yoğunlaşma sağlanmalıdır. Hamile ve emziren kadınların radyoloji biriminde çalışmaması konusunda gerekli çalışma yapılmalıdır. Kadın sağlık çalışanlarının kişisel gelişim, akademik gelişim, yüksek lisans ve doktora yapma taleplerinde idareler tarafından gerekli kolaylıklar sağlanmalıdır. Geçici görevlendirilmeler kaldırılmalıdır.”

REKLAM ALANI