Antep fıstığı 2., Giresun Fındığı 11., Aydın Kestanesi 13. sırada yer buldu

Türkiye, özellikle Antep fıstığı ve Giresun Tombul fındığı ile damgasını vurdu.

Antep fıstığı 2., Giresun Fındığı 11., Aydın Kestanesi 13. sırada yer buldu
REKLAM ALANI
Yayınlama: 25.10.2024
58
A+
A-

Dünyaca ünlü gastronomi rehberi TasteAtlas, dünya çapında otantik yemek tarifleri ve popüler gıda değerlendirmeleriyle tanınırken, bu kez dünyanın en iyi kuruyemişleri listesiyle öne çıktı. Sağlık açısından yararlarıyla dikkat çeken kuruyemişlerin listelendiği bu seçkide Türkiye, özellikle Antep fıstığı ve Giresun Tombul fındığı ile damgasını vurdu.

DÜNYA ÇAPINDA GURUR KAYNAĞI: ANTEP FISTIĞI İKİNCİ SIRADA

Listeye göre birinci sırada Yunanistan’ın Ege adasına özgü fıstık türü Fystiki yer alırken, Türkiye’den Antep fıstığı ikinci sıraya yerleşti. Türkiye’nin Gaziantep şehrine özgü bu lezzet, ideal iklim ve toprak koşulları sayesinde parlak yeşil rengi, karmaşık ve turunçgil aromasıyla ön plana çıkıyor. Antep fıstığının dünya çapında elde ettiği bu başarı, hem Türkiye’nin hem de kuruyemiş severlerin gurur kaynağı oldu.

GİRESUN TOMBUL FINDIĞI: LEZZET VE KALİTEYİ BULUŞTURUYOR

Listenin 11. sırasında Türkiye’den bir diğer özel kuruyemiş türü olan Giresun Tombul fındığı da yer aldı. Giresun’da yetişen bu fındık, kendine özgü aroması ve yağlı dokusuyla dikkat çekiyor. Yuvarlak, dolgun çekirdeği ve çatlaması kolay pürüzsüz kabuğu ile Giresun Tombul fındığı, özellikle Türk sofralarının vazgeçilmezi olarak biliniyor.

AYDIN KESTANESİ DE LİSTEYE GİRDİ

Listenin 13. Sırasında ise Aydın Kestanesi yer buldu. Taste Atlas’ta “En yaygın Türk meyvelerinden biri kesinlikle, Büyük Menderes nehri yakınlarındaki yüksek ovalarda bin yıldır yetiştirilen bereketli Aydın ilinin kestanesidir. Yüksek mineral ve besin içeriği nedeniyle, bu kestaneler kış aylarında oluşan zihinsel ve fiziksel yorgunluğu gidermek için kullanılan doğal güç gıdası olarak değerlidir. Aydın kestanesi diğer kabuklu meyvelere göre daha az yağ içerir ve zengin bir linoleik asit kaynağıdır” ifadelerine yer verildi.
Kestanenin kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, anavatanının Anadolu coğrafyası olma ihtimali yüksektir ve Anadolu’dan Yunanistan üzerinden Akdeniz’in geri kalanına yayıldığı düşünülmektedir.

DÜNYANIN EN İYİ KURUYEMİŞLERİ

TasteAtlas tarafından seçilen kuruyemişlerin sıralaması şu şekilde:

  1. Fystiki Ege (Yunanistan): 19. yüzyıl sonlarından bu yana Egina Adası’nda yetiştirilen geleneksel Yunan fıstığı.
  2. Antep Fıstığı (Türkiye): Gaziantep’ten gelen ve dünyanın dört bir yanında beğeni toplayan geleneksel Türk fıstığı.
  3. Pistacchio Verde di Bronte (İtalya): Sicilya’nın volkanik topraklarında yetiştirilen bir fıstık türü.
  4. Almendra de Mallorca (İspanya): İspanya’nın Mallorca Adası’na özgü bademler.
  5. Macadamia Fındığı (Avustralya): Avustralya’ya özgü yüksek kaliteli bir fındık.
  6. Marcona Bademi (İspanya): İspanya’ya özgü yuvarlak şekli ve beyaz rengi ile bilinen özel bir badem.
  7. Sicilya Bademi (İtalya): İtalya’da yetiştirilen ve aroması ile tanınan bir badem türü.
  8. Terra Fria Kestanesi (Portekiz): Portekiz’de yetiştirilen, elle hasat edilen özel bir kestane.
  9. Fystiki Megaron (Yunanistan): Yunanistan’ın Megara bölgesinde yetiştirilen fıstıklar.
  10. Kelifoto Fıstığı (Yunanistan): Phthiotis bölgesine özgü yüksek kaliteli Yunan fıstığı.
  11. Giresun Tombul Fındığı (Türkiye): Türkiye’nin Giresun ilinde yetiştirilen ve yoğun aromasıyla bilinen fındık türü.

Türkiye’nin geleneksel kuruyemişleri Antep fıstığı ve Giresun Tombul fındığı, listede kendilerine yer bulurken, bu lezzetler küresel pazarda da dikkat çekiyor. TasteAtlas’ın bu seçkisi, dünya genelinde hem sağlık hem de damak tadına hitap eden en kaliteli kuruyemişleri tanıtarak kuruyemiş severler için referans niteliği taşıyor.

 

REKLAM ALANI