Türkiye, özellikle Antep fıstığı ve Giresun Tombul fındığı ile damgasını vurdu.
Dünyaca ünlü gastronomi rehberi TasteAtlas, dünya çapında otantik yemek tarifleri ve popüler gıda değerlendirmeleriyle tanınırken, bu kez dünyanın en iyi kuruyemişleri listesiyle öne çıktı. Sağlık açısından yararlarıyla dikkat çeken kuruyemişlerin listelendiği bu seçkide Türkiye, özellikle Antep fıstığı ve Giresun Tombul fındığı ile damgasını vurdu.
DÜNYA ÇAPINDA GURUR KAYNAĞI: ANTEP FISTIĞI İKİNCİ SIRADA
Listeye göre birinci sırada Yunanistan’ın Ege adasına özgü fıstık türü Fystiki yer alırken, Türkiye’den Antep fıstığı ikinci sıraya yerleşti. Türkiye’nin Gaziantep şehrine özgü bu lezzet, ideal iklim ve toprak koşulları sayesinde parlak yeşil rengi, karmaşık ve turunçgil aromasıyla ön plana çıkıyor. Antep fıstığının dünya çapında elde ettiği bu başarı, hem Türkiye’nin hem de kuruyemiş severlerin gurur kaynağı oldu.
GİRESUN TOMBUL FINDIĞI: LEZZET VE KALİTEYİ BULUŞTURUYOR
Listenin 11. sırasında Türkiye’den bir diğer özel kuruyemiş türü olan Giresun Tombul fındığı da yer aldı. Giresun’da yetişen bu fındık, kendine özgü aroması ve yağlı dokusuyla dikkat çekiyor. Yuvarlak, dolgun çekirdeği ve çatlaması kolay pürüzsüz kabuğu ile Giresun Tombul fındığı, özellikle Türk sofralarının vazgeçilmezi olarak biliniyor.
AYDIN KESTANESİ DE LİSTEYE GİRDİ
Listenin 13. Sırasında ise Aydın Kestanesi yer buldu. Taste Atlas’ta “En yaygın Türk meyvelerinden biri kesinlikle, Büyük Menderes nehri yakınlarındaki yüksek ovalarda bin yıldır yetiştirilen bereketli Aydın ilinin kestanesidir. Yüksek mineral ve besin içeriği nedeniyle, bu kestaneler kış aylarında oluşan zihinsel ve fiziksel yorgunluğu gidermek için kullanılan doğal güç gıdası olarak değerlidir. Aydın kestanesi diğer kabuklu meyvelere göre daha az yağ içerir ve zengin bir linoleik asit kaynağıdır” ifadelerine yer verildi.
Kestanenin kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, anavatanının Anadolu coğrafyası olma ihtimali yüksektir ve Anadolu’dan Yunanistan üzerinden Akdeniz’in geri kalanına yayıldığı düşünülmektedir.
DÜNYANIN EN İYİ KURUYEMİŞLERİ
TasteAtlas tarafından seçilen kuruyemişlerin sıralaması şu şekilde:
Türkiye’nin geleneksel kuruyemişleri Antep fıstığı ve Giresun Tombul fındığı, listede kendilerine yer bulurken, bu lezzetler küresel pazarda da dikkat çekiyor. TasteAtlas’ın bu seçkisi, dünya genelinde hem sağlık hem de damak tadına hitap eden en kaliteli kuruyemişleri tanıtarak kuruyemiş severler için referans niteliği taşıyor.