Giresun’da Şap Aşılama kampanyası başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan büyükbaş hayvanlar için aşı kampanyası

Giresun’da Şap Aşılama kampanyası başladı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 18.09.2024
13
A+
A-

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan “Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyonu Projesi” kapsamında Giresun’da sonbahar dönemi şap aşılama kampanyasının başladığını duyurdu. Kampanya, 16 Eylül – 17 Kasım 2024 tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara yönelik olarak yürütülecek.

2 AYLIK VE ÜZERİ TÜM SIĞIRLARA AŞI YAPILACAK
Kampanya kapsamında, 2 aylık yaşın üzerindeki tüm sığır cinsi hayvanlar, aşısız annelerden doğan yavrularda ise 14 günlük yaşın üzerindeki hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanacak.

ŞAP HASTALIĞI VERİM KAYIPLARINA YOL AÇIYOR
Halk arasında “Dabak” olarak bilinen şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda görülen çok bulaşıcı bir virüstür. Ağız, tırnak ve memelerde yaralar oluşturan hastalık, et ve süt veriminde önemli kayıplara yol açabiliyor. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı çok hassas olup, ölümlerle sonuçlanabiliyor.

NAKİLLER İÇİN AŞI ZORUNLULUĞU
İller arası sığır nakillerinde, Veteriner Sağlık Raporu zorunlu olup, rapor alabilmek için hayvanların Sat-2 serotipi içeren şap aşısı ile aşılanmış ve bu aşının üzerinden en az 21 gün geçmiş olması gerekmektedir.

BRUSELLA VE KUDUZ AŞILARI DA YAPILIYOR
Şap aşılamasıyla eş zamanlı olarak, dişi buzağılara brusella aşısı, küçükbaş hayvanlara brusella, PPR ve çiçek aşısı, kedi ve köpeklere kuduz aşısı uygulanıyor. Küpeleme ve kayıt altına alma işlemleri de kampanya boyunca devam ediyor.

AŞI YAPTIRMAK MECBURİ

5996 sayılı kanun gereğince, üreticilerin hayvanlarına aşı yaptırmaları zorunludur. Aksi takdirde cezai işlem uygulanacak ve buzağı ve malak desteklemelerinden yararlanamayacaklardır. Detaylı bilgi almak isteyen hayvan sahipleri, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurabilirler.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.