Türkiye-Yunanistan arasındaki normalleşme süreci yeni bir aşamaya geçti.
Türkiye’nin eski BM Daimî Temsilcisi, Giresunlu hemşerimiz Feridun Sinirlioğlu, AGİT Genel Sekreterliği’ne aday gösterildi. Yunan diplomat Telalian ise AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nin direktörlüğüne aday olarak önerildi.
LİDERLERİN KARARIYLA YENİ BİR SAYFA AÇILDI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, geçen yıl 12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’da yaptıkları görüşmede Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfa açma kararı aldı. Bu mutabakat çerçevesinde Erdoğan Atina’yı, Miçotakis ise Ankara’yı ziyaret etti ve iki ülke arasında çeşitli alanlarda işbirliğini içeren bir dizi anlaşma imzalandı.
YASADIŞI GÖÇLE MÜCADELE VE EGE’DE SAKİN DÖNEM
Yasadışı göçle mücadele dahil çeşitli alanlarda iş birliğine gidilirken, Ege’de uzun süredir gerginliklerden uzak, sakin bir dönem yaşanıyor. Bu iş birliğinin somut sonuçlarından biri de Türkiye’nin UNESCO’da Yunanistan’a destek vermesi oldu. Türkiye, İngiltere’nin iddialarına karşı Elgin mermerlerinin iadesi için hiçbir padişah fermanı bulunmadığını açıklayarak Yunanistan’a destek verdi.
AGİT’TE İŞ BİRLİĞİ
Türkiye ve Yunanistan, AGİT’te (Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı) de işbirliği yaparak bir ilke imza attılar. Yunan medyasına göre, AGİT’in Viyana’daki merkezine, Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Yunan mevkidaşı Yorgo Yerapetritis’in imzalarının bulunduğu ortak bir mektup gönderildi. AGİT yetkilileri, Türk ve Yunan dışişleri bakanlarının ortak mektubunu gördüklerinde oldukça şaşırdılar.
Giresunlu diplomat Feridun Sinirlioğlu’nun AGİT Genel Sekreterliği’ne aday gösterilmesi, Türk-Yunan ilişkilerindeki bu olumlu havanın önemli bir sembolü olarak öne çıkıyor.