Türkiye ZOB Başkanı Bayraktar’dan av yasağı uyarısı!

Bayraktar, 15 Nisan’da sona eren balık av sezonunu değerlendirdi.

Türkiye ZOB Başkanı Bayraktar’dan av yasağı uyarısı!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 19.04.2024
42
A+
A-

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Av yasakları balık popülasyonunu ve denizlerimizi korumak için alınan bir önlemdir. Tezgâhlardaki balık çeşitlerinin ve miktarlarının azalmaması için yoğun baskı altında yapılan avcılıkta yasaklar büyük rol oynuyor” dedi.

Denizlerde balık avının yüzde 13.7 azaldığına işaret eden TZOB Başkanı Bayraktar, “Tüm dünyayı etkileyen küresel iklim değişikliği su ürünleri avcılığını önemli ölçüde etkilemeye devam ediyor. Artan deniz suyu sıcaklığı, kirlilik ve kontrolsüz avcılık denizlerde balık popülasyonunu azaltıyor. 2013 yılında 295 bin 168 ton olan deniz balıkları avcılığımız 2022 yılında yüzde 13,7 azalarak 254 bin 535 tona geriledi. Ülkemizde avlanan balık çeşitlerinin başında hamsi geliyor. Hamsiyi, palamut-torik, sardunya, çaça, istavrit (kraça), mezgit ve lüfer izliyor. Avlanan hamsi miktarımızda yıllar göre farklılık göstermekle birlikte son 10 yılda yüzde 13,7 oranında azalma oldu. Aynı dönemde sardunyada yüzde 30, istavritte (kraça) yüzde 49,6, mezgitte yüzde 18,2 azalma meydana geldi” ifadelerini kullandı.

“BALIK ÇEŞİTLİLİĞİNİ VE POPÜLASYONUNU KORUMAK ZORUNDAYIZ”

“Ülkemizde denizlerden avcılıkla yapılan üretim kıyı balıkçılığına dayanıyor. Mevcut balıkçı teknelerinin de fazla olması ile kıyı sularımızda av baskısı artıyor” diyen Bayraktar şunları kaydetti;

“Gelecek nesiller için denizlerde balık çeşitliliğini ve popülasyonunu korumak zorundayız”

Sürdürülebilir avcılığın sağlanması sektörünün geleceği için önemlidir. Bu amaçla stokları koruyucu ve geliştirici yönde araştırmaların yapılması ve koruma kontrol çalışmalarının arttırılmasına öncelik verilmelidir. Su ürünleri avcılığı yapan tüm balıkçılarımızın da sürdürülebilir avcılığın sağlanabilmesi için uygulanan av yasaklarına titizlikle uymaları büyük önem taşıyor.”

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.